--> Skip to main content

Contoh Soal USBN Bahasa Inggris SMK dan Jawaban Tahun 2022

Halo sobat central pendidikan, di kesempatan ini saya akan membagikan Contoh Soal USBN Bahasa Inggris SMK dan Jawaban Tahun 2022 ONLINE dan PDF gratis, sebagai bahan pembelajaran menjelang Ujian Sekolah Berstandar Nasional di mata pelajaran Bahasa Inggris SMK. 

Selain itu, bapak/ibu guru bisa memakainya untuk keperluan pembuatan naskah asli, sesuai kisi - kisi dari MGMP satuan pendidikan masing - masing daerah. Tentunya sudah disesuaikan standar kurikulum 2013, dalam pengerjaannya.

Agar lebih mudah, admin menyertakan Soal USBN Bahasa Inggris SMK secara online dan offline yang bisa di download secara gratis dengan tautan server yaitu Google Drive. 

USBN SMK


Sebagaimana yang diketahui bahwa di tahun 2021 sampai dengan sekarang pandemi COVID-19 masih berlangsung dengan menyesuaikan sistem pembelajaran online. Menggunakan aplikasi online seperti WA dan zoom adalah alternatif yang digunakan pemerintah untuk menjalakan kegiatan belajar mengajar.. 

Maka dari itulah, diharapkan soal USBN Bahasa Inggris SMK ini bisa membantu menambah materi untuk mendapatkan hasil maksimal pada USBN di tahun 2022 mendatang. 

Contoh Soal USBN Bahasa Inggris SMK dan Jawaban Tahun 2022

Contoh Soal USBN Bahasa Inggris SMK

Selamat mengerjakan..

Berikut ini adalah Contoh Soal USBN Bahasa Inggris SMK dan Jawaban Tahun 2022.

TENDER ANNOUNCEMENT
In compliance with BPMIGAS regulation No 007/PTK/VI/2004, Eni West Timor Limited (“Eni”) and its Affiliates, as Production Sharing Contractor of BPMIGAS, hereby invites your company to register in the following tender.
Title : 2D Onshore Seismic Survey Services
Ref.No : TNS 00132
Classification : General Consultancy
Sub-Classification : Survey
Qualification : Non-Small Company/Cooperative
Scope of work : Eni requires a Contractor to carry out approximately 300 km 2D onshore geophysics surveys and shall provide personnel, equipment and services for such survey.
Registration schedule : 26 February 2009 up to 3 March 2009 at 15.00 hours
Detailed requirements can be found on the tender announcement board at Eni Office, Atrium Mulia 3rd Floor, Jl, H.R. Rasuna Said Kav. B10-11, Jakarta.
Jakarta 26 febuari 2006
1. What is the text mainly about?
A. Tender Committee
B. Eni West Timor Limited
C. Tender Announcement
D. regulation No 007/PTK/VI/2004
E. Production Sharing Contractor of BPMIGAS
Jawaban : C

2. When will the tender probably be held?
A. During March
B. 3 March 2009
C. 26 February 2009
D. After March 3, 2009
E. 26 February 2009 up to 3 March
Jawaban : D

Dear Paula,
Hello Paula, how are you? It’s been a month since I last heard from you. Well, I just wanted to tell you that I was in a hospital last week. According to the doctor; I was infected by dengue fever.
At first, I felt my body became weak then I fainted when I was studying in the classroom. Then, I was taken to the hospital because of the high fever.
At the hospital, I was brought into the emergency unit. The doctor immediately gave some treatment. Finally, I had to stay there for one week. Everyday the doctor kept me on a drip.
At the seventh day, my condition was getting better. After the final check, the doctor gave me permission to go home. Now, I’m okay and because of my illness, I am now more careful about keeping in my house clean especially my room, I don’t want to get the same illness again.
OK, I think that’s all from me, write to me soon ok?

Regards

Nadira

3. Why did Nadira send a letter to Paula?
A. To complain about the service of the hospital
B. To give information about her condition
C. To apologize for her letter
D. To invite Paula to come to the hospital
E. To give information about the unit emergency
Jawaban : B

4. What did the writer do when she felt her body became weak?
A. She consumed the medicine
B. She took a rest all day
C. She went to hospital
D. She bought medicine
E. She wrote the letter
Jawaban : C

5. “I was infected by dengue fever. The underlined word is can be replaced by . . . .
A. influenced
B. inferred
C. moved
D. arranged
E. attacked
Jawaban : E

MR and MRS YOSEPH SEMBIRING invite you to share the joy of the marriage uniting their daughter Alice Sambiring to Jeffry Sitorus Friday, the thirteenth of June two thousand and eight At three o’clock in the afternoon Gajah Wong Restaurant jl. Affandi Yogyakarta

6. The purpose of the text is to invite you
a. to attend MR and MRS sembiring’s marriage
b. to unite Alice and Jefry in a wedding party
c. to attend Alice and Jeffry’s wedding party
d. to marry with MR and MRS Sembiring
e. to marry with MR and MRS Sembiring’s daughter.
Jawaban : C

YOU ARE INVITED!
GARDEN PARTY
BIRTHDAY PARTY FOR LARAS SUHIOTO
SATURDAY, 14 MARCH 2017 2 P.M
SUHITO HOME
(KM-IF) 1 NO. 13, CIGANJUR, JAKARTA
RSVP LARAS SUHITO

7. The party will be held ….
a. in the morning
b. in the afternoon
c. in the evening
d. at night
e. tomorrow morning
Jawaban : C

Right here waiting
by Richard Marx

Oceans apart day after day
And I slowly go insane
I hear your voice on the line
But it doesn’t stop the pain

If I see you next to never
How can we say forever
Wherever you go
Whatever you do
I will be right here waiting for you

I took for granted, all the times
That I thought would last somehow
I hear the laughter, I taste the tears
But I can’t get near you now

Oh, can’t you see it baby
You’ve got me going crazy
Wherever you go
Whatever you do
I will be right here waiting for you
Whatever it takes
Or how my heart breaks
I will be right here waiting for you

I wonder how we can survive
This romance
But in the end if I’m with you
I’ll take the chance

8. What is the song about?
a. The man feels lonely
b. The man is waiting for his girl friend
c. The man is crazy
d. The man do really love his girl friend
e. The woman is waiting for her boy friend
Jawaban : B

9. What does this verse mean?
“Oceans apart day after day
And I slowly go insane

I hear your voice on the line
But it doesn’t stop the pain”
a. The woman stays far away
b. The man is broken heart
c. The man is sick
d. The man is going crazy
e. The woman calls the man
Jawaban : A

10. But it doesn’t stop the pain. The underlined word means…
a. sick
b. injury
c. Ill
d. broken heart
e. painful
Jawaban : D

MOHAMMAD HATTA

Every year has its great men and women who are remembered for what they have done for their country. One of indonesia’s great men is Dr. Mohammad Hatta. He was a man with deep love for his country and people.

Dr. Muhammad Hatta was born in Bukittinggi on August 12th , 1902. While still in junior high school in Bukittinggi, he became interested in politics and joined the League of Young Sumatrans.

He left Bukittinggi to study in Batavia. Then he went to the Netherlands. He studied economics and gained a doctorate degree there. During his stay there he was active in the national Movement. Because of his activities, he was arrested.

In 1923 Hatta returned to Indonesia. He joined a political organization called “Pendidikan Nasional Indonesia”. One of its goals was to develop political awarness among the Indonesian people. His acyivities again led to his arrest. The colonial government exiled him yo Boven Digul, and later to Banda Naira. Shortly before the Japanese invasion. He was brought back to java.

When the Japanese surrendered in August 1945, Soekarno and Hatta proclaimed Indonesia’s Independence. Hatta became the first vice-president of the Republic of Indonesia.

In 1956 Hatta resigned as vice-president and devoted himself to writing. On March 14, 1981,dr.Mohammad Hatta passed away in Jakarta.

Nowadays, he is no longer living among us.howevr, his spirit of loving the country and nation is one of the reason why he is well remembered.

11. Whed did Mohammad Hatta pass away?
a. In 1923
b. In 1902
c. On august 12th
d. In 1981
e. 1956
Jawaban : D

12. What made Mohammad Hatta arrested?
a. Because he was exiled to Boven Digul
b. Because he studied in Netherlands
c. Because he was Vice-President
d. Because he was active in the national movement
e. Because he was born in Bukittinggi
Jawaban : D

Victoria Caroline Beckham is an english singer –songwriter,dancer,model,actress,fashion designer and businesswoman. She was born on April 17,1974, in Essex,England. She became famous in the 1990’s with the pop group “The Spice Girls” and was known as Posh Spice. In 1999, she merried the Manchester United and England footballer, David Beckham. They have four children, three sons and a daughter.

After the Spice Gilrs split up, she persued a solo singing career, but also started her own fashion range called dVb Style. Since this initial foray into fashion Victoria Beckham has brought out her own range of sunglasses and fragrance entitled’ intimately Beckham’ and a range of handbags and jewelry.

In addition she had written two best –selling books : one her autobiography and the other , a fashion guide.

13. ‘After the Spice Girls split up ‘ … (Paragraph). The synonym of the underlined word is …
a. separated
b. joined
c. combined
d. worked together
e. coordinated
Jawaban : A

Nowadays we need a hand phone to connect our friends, family and relatives. We can get it easily in the shop. When we buy it we shall get a hand phone, a SIM card, a battery, and a charger. These are the ways to activate the hand phone:
1. First, open the cover of the hand phone.
2. Secondly, insert the SIM card after being installed.
3. Third, insert the battery inside.
4. Fourth, close the battery with a cover of the hand phone.
5. Fifth, connect the lead from the charger to the bottom of the hand phone
6. Sixth, connect the charger to an AC wall outlet. Charging the battery supplied
with the phone may take four up to six hours.
7. Seventh, when the battery is fully charged, the bar stop scrolling disconnect the charger from the AC outlet and the phone. Then, we are ready to make a phone call.

14. What is the purpose of the text?
A. how to activate handphone
B. how to know the application of handphone
C. how to connect handphone
D. to inform the usage of handphone
E. Explanation of handphone’s parts.
Jawaban : A

15. What should we do after inserting the SIM card?
A. Open the cover of the hand phone
B. Disconnect the charger
C. Close the battery with a cover
D. Insert the battery inside
E. Charge the handphone.
Jawaban : D

16. “Fifth, connect the lead from the charger to the bottom of the hand phone.
The antonym of the underlined word is …
A. the height
B. the case
C. the length
D. the top
E. the side
Jawaban : D

I have a pet. It is a dog and I call it Brownie.
Brownie is a Chinese breed. It is small, fluffy, and cute. It has got thick brown fur. When I cuddle it, the fur feels soft. Brownie does not like bones. Every day it eats soft food like steamed rice, fish or bread. Every morning I give her milk and bread. When I am at school, Brownie plays with my cat. They get along well, and never fight maybe because Brownies does not bark a lot. It treats the other animals in our house gently, and it never eats shoes. Brownie is really a sweet and friendly animal.

17. What is the communicative purpose of the text?
a. to describe a particular animal
b. to share an amusing incident with others
c. to present two points of view about an issue
d. to inform the readers about the beauty of Brownie
e. to retell events for the purpose of informing or entertaining
Jawaban : A

18. What is the main idea of paragraph 2?
a. Brownie,my pet dog, is a Chinese breed.
b. My Chinese breed dog only eat soft food.
c. A Chinese breed dog does not bark a lot.
d. Brownie which is a Chinese breed is a sweet and friendly animal.
e. Brownie cannot get along with other animals because he seldom barks.
Jawaban : D

19. From the text, we may conclude that….
a. Brownie,Is a Japanese breed.
b. Brownie likes eating bones.
c. Brownie has thick black fur.
d. Brownie is a male dog.
e. Brownie is a friendly animal.
Jawaban : E

20. Brownie only eats soft food….she doesn’t like bone.
a. because
b. so
c. and
d. although
e. but
Jawaban : A

The Effects of Social Media Networking for Teenagers
Social media networking are already popular among teenagers who use any kind of gadget and smart phone. It brings some effects to their development. It could bring bad effects if they are not guided to use it wisely. Teenagers could be difficult to concentrate and focus when they are studying. They can be very dependent on it. It could lead the teenagers to be absent in the direct socialization process in which it is more important at their age to build their social skill.
Considering some facts above, let us reduce the bad impacts of the use of social media networking for teenagers:
• It needs parents’ involvement in controlling their teenagers’ activity on social media networking.
• Parents should direct their teenagers to join activities which attract their interest.
• Parents should have more conversations with their teenagers.

21. The word it at line 4 is refers to…
a. Teenagers
b. Social media networking
c. Parents
d. Smart phone
e. Media Networking
Jawaban : D

On Wednesday, my students and I went to Yogyakarta. We stayed at Dirgahayu Hotel which is not far from Malioboro.
On Thursday, we visited the temples in Prambanan. There are three big temples, the Brahmana, Syiwa and Wisnu temples. They are really amazing. We visited only Brahmana and Syiwa temples, because Wisnu temple is being renovated.
On Friday morning we went to Yogya Kraton. We spent about two hours there. We were lucky because we were led by a smart and friendly guide. Then we continued our journey to Borobudur. We arrived there at four p.m. At 5 p.m. we heard the announcement that Borobudur gate would be closed. In the evening we left for Jakarta by wisata bus.

22. The purpose of the text is to…
a. Tell past events
b. Entertain readers
c. Describe the smugglers
d. Report an event to the police
e. Inform readers about events of the day
Jawaban : A

23. The text above mainly discusses about…
a. The writer’s impression about Borobudur
b. The writer’s experience at Yogya Kraton
c. The writer’s impression about the guide
d. The writer’s first visit to Prambanan
e. The writer’s trip to Yogyakarta
Jawaban : E

24. The text is written in the form of a/an…
a. narrative
b. report
c. recount
d. anecdote
e. spoof
Jawaban : C

Oceans face 'deadly trio' of threats, study says
The world’s oceans are under greater threat than previously believed from a “deadly trio” of global warming, declining oxygen levels and acidification, an international study said on Thursday.
The oceans have continued to warm, pushing many commercial fish stocks towards the poles and raising the risk of extinction for some marine species, despite a slower pace of temperature rises in the atmosphere this century, it said.
“Risks to the ocean and the ecosystems it supports have been significantly underestimated,” according to the International Programme on the State of the Ocean (IPSO), a non-governmental group of leading scientists.
“The scale and rate of the present day carbon perturbation, and resulting ocean acidification, is unprecedented in Earth’s known history,” according to the report, made with the International Union for Conservation of Nature.
The oceans are warming because of heat from a build-up of greenhouse gases in the atmosphere. Fertilizers and sewage that wash into the oceans can cause blooms of algae that reduce oxygen levels in the waters. And carbon dioxide in the air can form a weak acid when it reacts with sea water.
Source: https://www.reuters.com/article/us-climate-oceans/oceans-face-deadly-trio-of-threats-study-says-idUSBRE99208K20131003

25. What is the topic of the text?
a. The green house effects.
b. The deadly trio of threats to the world.
c. The global warming and marine species.
d. The worst condition of the world's ocean.
e. The threat of global warming to the world's ocean.
Jawaban : B

26. The main idea of the first paragraph is...
a. The ocean have continued to warm.
b. International study about global warming.
c. The world's oceans are under greater threat than previously believed from a “deadly trio”.
d. The scale and rate of the present day carbon perturbation.
e. The oceans are warming because of heat
Jawaban : C

27. According to the text, what makes the marine species possibly extinct?
a. The oxygen levels.
b. The ocean marine life.
c. The increasingly warming oceans.
d. The movement of fish stocks.
e. The slow pace of temperature rise.
Jawaban : C

28.The world's oceans are under greater threat than previously believed..." (Paragraph 1)
The underlined word means...
a. until
b. after
c. next
d. before
e. while
Jawaban : D

GREENWOOD FOR SALE
a. 3-beddroom family home, double garage. New condition. Large garden. Short walk to city and school. $74,000.
b. Modern 2-storey 6-bedroom home, large living room, separate dining room, 3 bathrooms, basement, garage. Beautiful big garden and swimming pool. Excellent condition. $150,000.
c. Luxury 2-bedroom apartment, near ocean. Quiet location. 45 minutes from city. $55,000.
d. Attractive 3-bedroom family home, separate dining room, 2 bathrooms. Opposite bus-stop, 5 minutes from town. Easy to look after ( brick, with small garden ). $80,000.
e. Available immediately. Large 1-bedroom city apartment, fully furnished with quality furnishing. Large living area, dishwasher, refrigerators. $35,000.
f. Attractive 1-bedroom apartment in new building. Only 30 minutes from city centre and 10 minutes from airport. Unfurnished. $29,000.

29. What is the topic of the text about?
a. Greenwood
b. Types of homes
c. Residences for sale
d. Prices of the apartments
e. Location of the residences
Jawaban : D

30. A home which has a swimming pool is priced at ….
a. $29,000
b. $55,000
c. $74,000
d. $80,000
e. $150,000
Jawaban : D

Selengkapnya bisa kamu cek pada tautan berikut ini, dengan total 45 butir soal.

Contoh Soal USBN Bahasa Inggris SMK dan Jawaban Tahun 2022 PDF, DOWNLOAD

Terima kasih sudah membaca artikel di blog centralpendidikan.com. Semoga bermanfaat, .

Comment Policy: Silahkan tuliskan komentar Anda yang sesuai dengan topik postingan halaman ini. Komentar yang berisi tautan tidak akan ditampilkan sebelum disetujui.
Buka Komentar
Tutup Komentar